maandag 30 januari 2017

Rood met witte stipjes

Ja, rood met witte stipjes is mijn absolute favoriet! Een tijdloos printje, met vrolijke uitstraling, goed te combineren en geschikt voor allerlei kledingstukken. Klassiek is natuurlijk een rood-met-witte-stipjes-jurkje, die zeker in mijn kast hangt. Toegegeven, die is níet zelfgemaakt, maar van een van mijn favoriete merken King Louie.

Bij een bezoekje aan de gróte stoffenmarkt op zaterdagochtend in mijn mooie nieuwe woonplaats Utrecht, viel mijn oog bij de €2-kraam dan ook gelijk op een dikke rol stof met deze klassieker. Een metertje was snel gekocht. Wat het moest worden, was ik nog niet uit, maar zulke stof komt bij mij altijd goed terecht!

In het altijd gezellige Amersfoort, waar ik voor Utrecht altijd gewoond heb, was er elke vrijdagochtend markt met een paar stoffenkramen. Ook daar was mijn oog ooit gevallen op een lief rood-met-witte-stipjes-stofje. Bij het bewonderen van mijn nieuwe aanwinsten na mijn bezoek aan de Utrechtse markt, kwam de herinnering aan deze Amersfoortse aankoop weer boven. Een leuk bloesje had ik ervan gemaakt, dat helaas al snel in de prullenbak geëindigd was... De stof was wel schattig, maar verre van sterk. Hoewel ik mezelf geen sporter kan noemen, was zelfs mijn lichaamsbeweging genoeg om de blouse op de middenachternaad op de rug te laten scheuren.

 Met het vermoeden dat het wel eens om dezelfde stof kon gaan, voor eenzelfde klein prijsje en met eenzelfde hoeveelheid enthousiasme gekocht, alleen in een andere plaats, ging ik op zoek naar een geschikt patroon. Eentje zónder middenachternaad en niet al te krap zittend, zodat mijn lijf voldoende bewegingsvrijheid zou behouden zonder schade aan te richten.

Het is gelukt. Ik ben een leuke top rijker voor €2 en een paar uur moeite. En zelfs na een uurtje bowlen en een dagje stevig huishouden is hij tot op heden intact :)

dinsdag 24 januari 2017

DIY: square met bloem

Zo'n lekker bankdekentje kan iedereen wel gebruiken! Ga snel aan de slag met deze tutorial. Materiaal en aantal maken niet uit. Hoe dikker het materiaal, hoe sneller het gaat. Hoe meer vierkantjes, hoe groter je deken wordt.



l = losse
st = stokje
hv = halve vaste
v = vaste
hst = half stokje

Tutorial: square met bloem
Maak een verstelbare opzetlus.
1e toer: in de ring ingestoken, haak 3 l en 1 st tot een cluster, 2 l, * 2 st-cluster, 2 l *, herhaal van * tot * nog 4x en sluit de toer met 1 hv in de derde beginlosse (= 6 clusters). Trek aan het uiteinde van de draad om de ring te sluiten.
2e toer: ga met 1 hv naar de eerste lossenboog tussen cluster 1 en 2, (neem een nieuwe kleur garen), haak 1 l, * 1 v, 1 hst, 3 st, 1 hst, 1 v * in deze eerste lossenboog, herhaal van * tot * nog 5x (= 6 bloemblaadjes). Sluit met 1 hv aan de achterzijde van het eerste bloemblaadje.
3e toer: werk nu aan de achterkant, * 3 l, 1 hv * tussen de vasten van het eerste en tweede bloemblaadje. Herhaal van * tot * nog 5x.
4e toer: ga met een hv naar het eerste lossenboogje en haak 1 l, * 1 v, 1 hst, 4 st, 1 hst, 1 v * in deze eerste lossenboog. Herhaal van * tot * nog 5x (= 6 bloemblaadjes). Sluit met 1 hv aan de achterkant van het eerste bloemblaadje.
5e toer: (neem een nieuwe kleur), werk aan de achterkant, * 5 l, 1 hv * tussen de vasten van het eerste en het tweede bloemblaadje. Herhaal van * tot * nog 5x.
6e toer: ga met een hv naar het eerste lossenboogje en haak 3 l, 5 st, haak daarna telkens 6 st in alle volgende lossenboogjes, sluit met een hv in de derde beginlosse.
7e toer: (neem een nieuwe kleur), haak 2 l, 4 v, * 1 l, hst, 1 l, 1 st, 1 l, 1 hst, 1 l, 6 v *, herhaal rondom.
8e toer: 2 l, 4 v, 2 v in het eerstvolgende lossenboogje, * 2 l, 2 v in het eerstvolgende lossenboogje, 7 v, 2 v in het eerstvolgende lossenboogje *, 2 v en sluit af met een hv in de tweede beginlosse.
Knip de draad af en haal het uiteinde door de lus.

Wil je dat de square wat groter wordt? Haak dan een of meerdere toeren stokjes rondom. Let op, haak in elke voorgaande steek één stokje, maar in de hoek drie stokjes. 

Mijn dekentje is gemaakt met de squares met bloem hierboven beschreven, én met de klassieke granny square. Ken je die nog niet? Google er maar op, patroontjes in overvloed. En nog makkelijker te maken dan de square in deze tutorial.

Ps. het patroon heb ik te danken aan de Hema, een van de leukste winkels op aarde.

donderdag 19 januari 2017

120 stuks

Alsof er geen einde aan kwam, dit haakproject. In een optimistische bui scoorde ik enige maanden geleden bij mijn zoveelste uitgebreide ronde door de Action een heel aantal mooie bollen acryl, opnieuw voor een prikkie (jaja, al eerder schreef ik wat je allemaal nog meer voor een prikkie daar kan krijgen!). Uit het niets heb ik een grote liefde ontwikkeld voor elke kleur tussen blauw en groen in, en ook deze bollen pasten daar precies in. Die kan je dan toch niet laten liggen.


Met haaknaald nummer 2 schiet het allemaal niet zo op. En ik moet toegeven, geduld is niet een van mijn grootste gaven. Toch heb ik veel plezier gehad aan het haakgebeuren. Dit project bleek namelijk ideaal voor altijd en overal. Het eenvoudige patroontje van de vierkantjes heb je zo in je hoofd. Uitvoerige conversaties voeren en tegelijkertijd foutloos haken is geen probleem! Bovendien is het een handzaam project. Met een hele deken op je schoot in de trein is gewoon niet zo handig. Een vierkantje is een stuk beter te overzien.

120 stuks bleken er uit de bollen te gaan, 60 van elke soort. Dat betekent 240 draadjes afhechten; een klusje waar ik een hekel aan heb. Toch ben ik er gekomen en is dit dekentje mijn favoriet geworden voor op de bank. En staat hij leuk in ons interieur met veel blauw, groen, blauw-groen en alles wat daarmee harmonieert! :)

Heb je ondanks mijn verzuchtingen goede moed en zie je zo'n dekentje op de bank ook wel zitten? In mijn volgende post zal ik je precies vertellen hoe je dat aanpakt.

zaterdag 14 januari 2017

Alsof 'ie ervoor gemaakt is



Hoe leuk is het als mensen aan je denken! Meerdere keren in de afgelopen tijd heb ik dit tegen mezelf gezegd. Hoe leuk is het als iemand, als hij/zij aan het opruimen is en iets tegenkomt, zich afvraagt of het misschien iets is voor jou. Als iemand op het punt staat iets weg te doen, eerst even bij jou aanklopt of je het misschien kan gebruiken.

En zie hier: zo kom je nog eens aan iets moois! Deze oude naaimachinekoffer heb ik gekregen van een vriendin. Haar oude naaimachine had de geest gegeven en de nieuwe paste helaas niet. Tsja, de koffer is érg leuk, maar de afmetingen van een nieuw te kopen naaimachine hierdoor laten beperken ging ook haar wat ver. En dat was voor mij een geluk. Mijn simpele Singertje schoof erin alsof hij nooit ergens anders gehoord heeft.

Ps. Natuurlijk is een naaimachinehoes belangrijk voor het behoud van je naaimachine. Ben je benieuwd hoe ik voorheen, tot ik dit fraaie exemplaar kreeg, mijn naaimachine beschermde? Daar schrijf ik binnenkort over! Een super eenvoudige tutorial waardoor je geen reden meer hebt om géén naaimachinehoes te hebben.

zaterdag 7 januari 2017

Een kleine spruit

Wat een geluk, er is een kleintje geboren! Op 28 november jongstleden werden mijn zus en haar man, maar daarmee ook ik, verblijd met de geboorte van een prachtig klein jongetje. Hij heet Yinon, maar let op, deze Hebreeuwse naam spreek je uit zonder 'j' aan het begin. Reden voor feest!

Inmiddels is Yinon alweer ruim een maand oud. Maar voor een feestje is het nooit te laat. Het feit dat mijn zus en haar gezin ver weg wonen, maakt het vaak praktisch niet haalbaar om feestjes op hetzelfde moment op dezelfde plaats te vieren. Mijn ouders hebben vliegtickets geboekt om de geboorte van Yinon, een maandje later, alsnog te vieren.

Als er een 'transport' naar mijn zus vertrekt, kan ik het niet laten iets mee te geven. Liefst iets zelfgemaakts. De geboorte van een kleintje biedt dan gelukkig mogelijkheden genoeg. Deze keer: een geboorteslinger. Wat vind jij; is het iets voor in de straks spiksplinternieuwe Freubel Fair-webshop?

dinsdag 3 januari 2017

Wolletjes hier!

Overspóéld ben ik! Het is een goede traditie in Nederland om als je trouwt ongeplande verrassingen te krijgen. De een komt na de trouwdag om in de blikken zonder etiket maar mét inhoud of chocola, maar wij... in de kipkruiden. Hoewel mijn man een echte bounty is met zijn Hollandse binnenkant, doet hij zijn buitenkant namelijk ook eer aan: hij en kip zijn onafscheidelijk.

Maar daar bleef het niet bij. Ook aan mij was gedacht. Er stond aan het eind van de bruiloft een wolletjesbak van serieus formaat op me te wachten, die zelfs in z'n eentje de taak van wolletjes bij elkaar houden niet kon dragen. De bollen lagen all over!

Gelukkig zijn we net verhuisd en hebben we zeeën van ruimte. Vier grote plastic bakken dragen nu samen de taak van 'wolletjesbak'. En zeker, er gaat aan gewerkt worden om het aantal terug te dringen door ze creatief te verwerken. Iemand een suggestie?