zondag 27 augustus 2017

Donkerblauw met een twist

Herinner je je het pak met de lange pijpen? Manlief wilde er perfect uitzien op de bruiloft van zijn eigen moeder, maar zijn pak moest daarvoor wel enige aanpassing hebben. Natuurlijk wilde ik zelf ook een flitsende indruk maken. Dat was een uitdaging.

Meestal heb ik de luxe het voortouw te nemen in outfits voor bruiloften. Ik maak iets moois voor mezelf, en manlief stemt zijn kleding hierop af, bijvoorbeeld door een stropdas in de juiste kleur te dragen. Deze keer was de wereld omgekeerd. Manlief was zeer overtuigd van wat hij wilde: een lichtblauw pak met een donkerblauwe ruit.

En ik dan? Het zou een onmogelijke taak zijn precies dezelfde lichtblauwe kleur stof te vinden. Ik was dus veroordeeld tot donkerblauw. Maar, om eerlijk te zijn, ik houd niet van donker. Ik houd van licht, vrolijk en kleurrijk. Dat leek deze keer niet mogelijk te zijn.

Maar waar een wil is, is een weg. Een paar uur heb ik rondgestruind over de stoffenmarkt van Utrecht. De aanhouder wint: bij de laatste kraam viel mijn oog op een prachtige stof. Donkerblauw met medaillons met kleurrijke bloemen. Die was voor mij! Twee coupons van elk 1,5 meter voor een tientje; ook dat was te overzien.

Manlief was niet alleen uitgesproken over zijn eigen looks, hij had deze keer ook een sterke mening over mijn outfit. Een lange jurk moest het worden. Mijn voorraadje Knipmodes kwam van pas. Na een kleine zoektocht was de keuze gemaakt en ging ik voor een slanke, lange jurk met V-hals en een split tot net voorbij de knie.

De jurk is een echte aanrader. In een eenvoudige stof uitgevoerd en gecombineerd met stoere sneakers geschikt voor elke dag, maar uit een wat luxere stof en met een paar hakken eronder zeer feestelijk. De jurk is vrij gemakkelijk te maken, is mooi gevoerd en afgewerkt met een blinde rits.

O, wat was de bruiloft geslaagd. Mogelijk hebben onze geslaagde outfits hun steentje bijgedragen.

donderdag 17 augustus 2017

DIY: Piping, paspel, wattes?

Piping, natuurlijk, een alledaags begrip. Of paspelband, dat gebruik je toch ook zo tussen neus en lippen door? Niet? Nee, ik niet echt.

Google biedt altijd redding. Bij het maken van een jurkje zocht ik namelijk een mooie afwerking. Liefst zo'n soort koortje dat je tussen de naden stikt. Mijn zoektocht onder termen als 'kleding naaien afwerking band koord' bood een antwoord: je kleding maak je écht af met piping, ofwel, gewoon op z'n Hollands: paspelband.

Het was zondag, en de stoffenmarkt zou pas op zaterdag weer plaats hebben... Dat is bij een creatieve uitspatting écht te lang wachten. Opnieuw heb ik me tot Google gewend: 'piping paspel diy zelf maken'. De combinatie van een paar hits gaf me voldoende info om het er zelf op te wagen.

Daarom hier: dé uitleg van écht diy-piping, ofwel, gewoon op z'n Hollands: zelfmaakpaspelband!

Tutorial: paspelband
Benodigdheden:
- koord in een onopvallende kleur, zo lang als je paspelband moet worden
- stof in een reep van 3 cm breed, zo lang als je paspelband moet worden, in een leuke kleur
- naaimachine
- spelden

- Paspelband is eigenlijk een tunneltje met een koordje erdoorheen, dat je tussen naden stikt. Het tunneltje maak je van stof. Hiervoor heb je een reep van 3 cm nodig. Let op: knip de stof schuin op het weefsel. Zo heeft het een beetje rek in zich. Is je lap stof niet groot genoeg voor de lengte paspelband die je wil? Niet getreurd! Knip meerdere repen en naai ze aan de uiteinden aan elkaar.
- Leg het koord in het midden op de reep stof.
- Sla de stof dubbel met de zijkanten netjes op elkaar en speld vast.
- Naai met de naaimachine met het ritsvoetje de reep stof met het koord erin tot een tunnel. Naai zo dicht mogelijk langs het koord.
- Ga je het paspelband gebruiken? Leg het koord dan net voorbij de patroonlijn. Vervolgens speld en rijg en stik je het paspelband óp de naad met een ritsvoetje.

 

woensdag 9 augustus 2017

Creatieve costumièrecarrière

Een creatieve carrière heb ik nu misschien al een klein beetje. Ik ben heel wat creatief bezig en probeer mezelf daarin te ontwikkelen. Maar hoewel het misschien heel wat lijkt, kan het nog stukken beter.

Al tijden droom ik van een creatieve opleiding. Na mijn middelbare school kriebelde het al, maar het voelde niet serieus genoeg om als échte studie te gaan doen. Inmiddels ben ik vijf jaar later en kriebelt het nog steeds. Toen de afronding van mijn tweede studie in zicht kwam, kwam mijn creatieve droom weer tot leven: ik zou eindelijk op zoek gaan naar die perfecte modevakschool.

Ik vond een leuke modevakschool bij mij in de buurt en gaf me op voor een open dag. Maar, zoals bij jou vast ook het geval is, het leven loopt altijd anders dan gedacht. In de tussentijd kreeg ik namelijk een fulltime baan... niet in de creatieve sector. Uit nieuwsgierigheid besloot ik toch naar de open dag voor de opleiding Costumière te gaan.

Je ziet de bui al hangen. Neline op een modevakschool. Ik stapte binnen en de vonk sloeg gelijk over. Toen de enthousiaste docent benadrukte dat de lessen slechts eens per twee weken op zaterdag zijn en de rest aankomt op zelfstudie, en dus flexibel is, werd de vonk een vuur. Ik wist het: dit wil ik.

Begin september ga ik van start. In ruim een jaar hoop ik mezelf gediplomeerd costumière te noemen. En dan? Geen idee. De modevakschool biedt ook opleidingen tot coupeuse, en zelfs nog vele vervolgopleidingen daarna. Maar ik heb geleerd: het leven loopt toch altijd anders dan gedacht. Dus laat maar komen; we zien het wel.